Ivan Gašparovič sa dnes stretol s hlavami viacerých štátov

13.06.2013 Bratislava

Bratislava 12. júna (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič dnes v Bratislave v rámci 18. summitu hláv štátov krajín strednej a východnej Európy rokoval s prezidentom Čiernej Hory Filipom Vujanovičom. Hlavnými témami stretnutia boli integračné snahy Čiernej Hory o vstup do EÚ a NATO a ekonomická spolupráca medzi oboma krajinami.

Podľa Gašparoviča má SR záujem o zintenzívnenie vzájomných vzťahov v oblastiach ekonomickej, obchodnej a investičnej, ako aj o prehlbovanie spolupráce vo vzdelávaní a kultúre a pri rozširovaní občianskych kontaktov.

"Sme naďalej pripravení poskytovať konkrétnu podporu procesom reforiem a integrácie vašej krajiny - či už formou bilaterálnej rozvojovej pomoci, odovzdávaním našich skúseností alebo spoločnou realizáciou projektov," uviedol na margo integračných snáh balkánskej krajiny Gašparovič.

"Pre nás je integrácia strategicky dôležitá, a preto si skutočne veľmi ceníme vašu pomoc a podporu," uviedol Vujanovič, ktorý zároveň ocenil spoluprácu oboch krajín v oblasti turizmu a cestovného ruchu.

Medzi Slovenskom a Bulharskom treba zintenzívniť hospodársku spoluprácu

Prezident SR Ivan Gašparovič sa dnes v rámci 18. summitu krajín strednej a východnej Európy stretol aj s bulharským prezidentom Rosenom Plevnelievom. Hovorili najmä o zintenzívnení vzťahov v hospodárskej oblasti, ale aj o posilnení úlohy tzv. nových členských štátov EÚ.

Gašparovič uviedol, že v oblasti bilaterálnej spolupráce potrebujeme zintenzívniť vzťahy najmä v hospodárskej oblasti, nakoľko obchodná výmena medzi oboma krajinami v minulom roku klesla. "V oblasti energetickej bezpečnosti máme spoločný záujem diverzifikovať trasy, ale hlavne zdroje energonosičov. Pozorne sledujeme vývoj plynovodných projektov Južný prúd a Nabucco, v ktorých je práve Bulharsko významným hráčom," povedal slovenský prezident.

"Stotisíc vašich dovolenkujúcich turistov ročne si veľmi vážime a aj naši občania radi objavujú krásy vašich hôr a pohostinnosť," povedal na margo turistického ruchu bulharský prezident. Za významnú označil spoluprácu v oblasti energetiky a transportu ropy a plynu. Plevneliev sa taktiež poďakoval za podporu Slovenska pri úsilí vstupu Bulharska do Schengenu.



Slovensko je pripravené odovzdať svoje integračné skúsenosti Moldavsku

Počas 18. summitu krajín strednej a východnej Európy sa slovenský prezident Ivan Gašparovič stretol aj s moldavským prezidentom Nicolae Timoftim. Témou rozhovoru bol najmä integračný proces Moldavska.

"Teší ma, že Slovenská republika na konci júna 2013 otvorí v Kišiňove rezidentné veľvyslanectvo. Využijeme ho na rozšírenie bilaterálnej spolupráce v politickej aj hospodárskej sfére," uviedol Gašparovič. Ako ďalej zdôraznil, slovenská strana je pripravená naďalej odovzdávať Moldavsku svoje transformačné a integračné skúsenosti. "Veríme v schopnosť súčasnej vládnej koalície v Moldavsku udržať pozitívny reformný pokrok a naštartovaný eurointegračný proces," povedal slovenský prezident.

Gašparovič taktiež ocenil pokrok dosiahnutý v rokovaniach o Asociačnej dohode medzi EÚ a Moldavskom a Dohode o prehĺbenej a komplexnej zóne voľného obchodu. "Podporujeme európsku perspektívu a transformačný proces v Moldavsku, ktorý by mal mať udržateľnú podobu a priniesť hmatateľné výsledky domácemu obyvateľstvu," konštatoval slovenský prezident.

"Potrebujeme vašu podporu pri snahách o európsku integráciu," zdôraznil moldavský prezident.

Pre prezidentov je pripravená štvorchodová večera

Počas dnešnej slávnostnej večere v priestoroch bratislavskej Reduty pri príležitosti otvorenia 18. summitu hláv štátov krajín strednej a východnej Európy si budú prezidenti a ich partnerky pochutnávať na štvorchodovom menu.

Ako aperitív je pripravená hruškovica. Predjedlom bude lososový tartare s plátkami čerstvej uhorky a valeriánou. Nasledovať budú bryndzové pirohy so slaninou, smotanou a pažítkou. Potom hovädzí steak s tymianovým jus, hráškovo-zemiakovým pyré a glazovanou jarnou karotkou. Ako dezert sú pripravené teplé gaštanové suflé s hruškou a brusnicami a ako digestív Karpatské brandy špeciál. Počas večere sa budú podávať aj slovenské vína: Viognier, suché, ročník 2011; Rulandské biele, suché, ročník 2011; Paves, cuvée, barrique, suché, ročník 2009; Devín, Dílemúre, sladké, ročník 2012.

Ivan Gašparovič zároveň svojim hosťom daruje krištáľovú súpravu skla, knihu o Prezidentskom paláci a kolekciu slovenských vín. Manželka prezidenta Silvia Gašparovičová zas obdarí prvé dámy modranskou majolikou.


I. Gašparovič: Hlas nášho regiónu by mal zaznievať naliehavejšie

Hoci má Európa v boji s krízou veľkú časť práce za sebou, stále ju pre nezvratné víťazstvo čakajú ďalšie úlohy. V príhovore k dvadsiatke prezidentov počas prvého dňa summitu stredoeurópskych hláv štátov to uviedol hostiteľ Ivan Gašparovič.

"Dynamický región strednej, východnej a juhovýchodnej Európy má v rámci celoeurópskej diskusie o východiskách z krízy právo ponúknuť aj vlastné autentické riešenia. Riešenia vychádzajúce z našich skúseností. Oprávňujú nás na to výsledky obrovského úsilia, ktoré sme po rozpade bipolárneho rozdelenia Európy investovali, možno s rôznou mierou úspešnosti, do procesov celospoločenskej transformácie," pripomenul Gašparovič s tým, že aj z tohto dôvodu by mal hlas tohto regiónu zaznieť naliehavejšie tak, aby dosiahol vyššiu mieru vnímania u partnerov na západe Európy.

Prezident zároveň vyzdvihol úspechy, ktoré Slovensko dosiahlo počas svojej dvadsaťročnej samostatnej existencie. "Nedávna historická skúsenosť nás naučila, že úspech nám nikto nedaruje, musíme si ho zaslúžiť a spravidla aj tvrdo vybojovať," podčiarkol najvyšší slovenský predstaviteľ.

Na dnešnom slávnostnom večere v bratislavskej Redute sa zúčastnil aj predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

Druhý deň summitu bude pokračovať na Bratislavskom hrade plenárnymi rokovaniami. Ako uviedol Gašparovič, motto summitu "Stratégiou rastu k pokrízovej obnove" bolo vybrané po zrelej úvahe. "Už piaty rok zápasíme s dôsledkami finančnej a dlhovej krízy, ktorá sa týka celej Európy. Bez ohľadu na aktuálnu politickú geografiu nášho kontinentu," priblížil dôvody výberu témy.

Teší sa preto na štvrtkovú (13. 6.) diskusiu, na ktorej sa jej účastníci pokúsia nájsť odpovede na to, čo by región od Baltu po Jadran mohol v boji s dôsledkami krízy robiť lepšie a efektívnejšie.

Pozvanie Gašparoviča na 18. stredoeurópsky summit prijali prezidenti Rakúska, Rumunska, Čiernej Hory, Estónska, Macedónska, Litvy, Chorvátska, Ukrajiny, Poľska, Lotyšska, Bulharska, Moldavska, Maďarska, Srbska, Albánska, Slovinska, Česka, predseda Predsedníctva Bosny a Hercegoviny a kosovská predstaviteľka Atifete Jahjagová.
 

Vyberte región